Sense llum no és possible fer una fotografia. Sembla una paradoxa, però la llum és invisible i només veiem la seva ombra que és qui ens ajudarà a identificar-la. El fotògraf mallorquí Toni Catany deia que, normalment, primer l’emocionava la llum abans que el motiu a fotografiar. I és ben bé així perquè, amb una bona llum, qualsevol moment pot generar una bona imatge. Arribar a aquest punt, de cercar més la llum que no pas un motiu determinat, és arribar a l’ànima del fet fotogràfic.

Quan sentim curiositat per aprofundir en la llum ens ve un desig natural per a  conèixer-la bé. Només coneixent-la arribarem a estimar-la i saber, en tot moment, com respondrà. Ens convertirem en uns observadors constants, sabrem identificar-la, mesurar-la i quantificar-la per tal que puguem fer la fotografia que nosaltres volem en tots els paràmetres que comporta l’exposició: Diafragma, Temps d’exposició i ISO.

 

 

Conèixer la llum.

 

Si fem un exercici d’observació, sabrem el seu comportament. És molt important per poder decidir en quin moment del dia (llum natural) ens interessa fer la fotografia. Saber que a les hores crepusculars haurem de ser més hàbils, més àgils, perquè la llum canvia molt de pressa a la nostra zona geogràfica. Segons on anem del planeta, l’estona crepuscular pot canviar molt i per això ens hem d’informar. A la nostra latitud, si necessitem més estona amb una llum semblant, optaríem per fer la fotografia a les hores del migdia. Si el dia està ennuvolat tindrem molt marge de temps de treball.

 

Saber com es comporta la llum també ens serà de gran ajuda si decidim treballar-la controlada. Quan som nosaltres qui il·lumimen l’escena que ens proposem. És la manera de tenir la mateixa llum inalterable tota l’estona que necessitem.

 

 

Identificar la llum.

 

Per poder-la treballar bé, hem de poder identificar:

     • La seva intensitat, més o menys potència lluminosa.
     • La seva qualitat, més dura o més suau.
     • El seu color, la temperatura de color. Tons càlids 3200ºK o tons freds 5600ºK.
     • La seva procedència, si és d’origen natural o artificial.

 

Mesurar la llum.

 

Amb l’ajuda d’un exposímetre podrem saber la intensitat de llum que disposem. És molt important saber com funcionen els exposímetres perquè la mesura que fem sigui segons els nostres interessos. No ens agrada parlar de mesura correcta o incorrecta sinó de la mesura que ens interessa pels resultats que vulguem obtenir. Parlar de l’ús de l’exposímetre ho farem en un post a part.

 

Quantificar la llum.

 

El fet de quantificar la llum vol dir que podem modificar la intensitat de la llum disponible per tal de tenir els paràmetres d’exposició que ens interessa. Podríem considerar que saber quantificar la llum és el pas més avançat per un fotògraf perquè vol dir que escull d’entrada el diafragma, el temps d’exposició i el ISO que l’interessa i després es capaç de modificar la llum, natural o artificial, perquè encaixi en els paràmetres escollits.

Si segueixes navegant per aquest web estas donant el teu consentiment per l'acceptació de la nostra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies